Blogs

Vezels

Een bedrijf vroeg ons bij alle 400 medewerkers het talent te benoemen.

Kasper deelde bij de start van zijn sessie pinda’s uit. Had hij meegenomen van een zakenreis naar Afrika. Zijn talent bleek ‘laten proeven’. Want al heel zijn leven liet hij mensen andere manieren van werken ervaren, zo legde hij later uit.

Juul trok de aandacht met prachtige stijlvolle kleding, net ietwat apart. Haar talent is ‘verwonderen’ zoals ze dat ook altijd doet in haar rapporten en vergaderingen. Ze laat de oplossing over aan de lezer/luisteraar.

Frits is een topkeeper met het talent ‘er tussen staan’. Niet alleen tussen de palen, zo bleek maar vooral ook tussen mensen om te bemiddelen. Hij is voorzitter van de personeelsvereniging, organiseert feestjes en houdt vrienden bij elkaar.

Voor Kasper, Juul en Frits viel er veel op zijn plek toen ze inzagen dat ze werkelijk maar één persoon zijn. Opluchting! Je talent zit in alles, de grote zaken en de dagelijkse. Het is niet iets dat je hebt maar het is het enige dat je bent. Bij nader inzien omvat je talent zelfs je draken. Draken kun je dan zien als dezelfde ene basisenergie die je bent, die echter door ons aller basale angst voor afwijzing, vervormd naar buiten komt. Je doet er óf te weinig van óf teveel. Zo is groei niets meer of minder dan de beste versie van jezelf worden. Of anders gezegd: iets meer of minder doen om de beste versie van jezelf te worden.

Zoals Dick Swaab, de auteur van het veelbesproken boek ‘Wij zijn ons brein’ laatst zei in een lezing: ‘je kunt je karakter niet veranderen, wel je gedrag’. Wij zeggen: ‘je talent zit in elke vezel. Word je talent.’

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *