Blogs

Verschuiving

Bel mij over een willekeurig onderwerp en ik kan je helpen. Ja, bij elk onderwerp. Jij mij net zo goed overigens. Dat is het mooie van talent, het is een deskundigheid die niet afhankelijk is van de aard van het onderwerp. Vakkennis niet nodig. Je kunt het inzetten voor alles dat op je pad komt. Er is echter nóg meer mogelijk.

Zet het in voor iedereen die op je pad komt.

Dat laatste is een eyeopener voor Jurre, die directeur is van de Nederlandse vestiging van een grote Duitse onderneming. Het bedrijf is wereldwijd actief in het controleren van onder andere de motoren van gewasbestrijdingsvliegtuigjes. De controleurs reizen van Oezbekistan tot Brazilië. Met zijn talent Vereenvoudigen is Jurre hier erg op zijn plek. Het is een technologiegedreven bedrijf en zelfs de slimste programmeurs lopen nog bij hem binnen voor eenvoud. Net als de controleurs die in exotische oorden de gekste dingen meemaken en ’s avonds om 23.00 uur nog bellen. So far so good. Totdat Jurre langzamerhand genoeg kreeg van het feit dat iedereen altijd voor alles een beroep op hem deed. Wie royaal is met zijn talent wordt er magnetisch in. Totdat je overstelpt wordt.

De oplossing? Hij verschoof het doel van zijn talent. Niet meer het onderwerp zelf, maar de eigenaar van het onderwerp werd zijn doel. Hij vereenvoudigde niet meer het software-vraagstuk waar Olaf mee kwam, maar Olaf zelf en wakkerde het eigen vermogen tot eenvoud in hem aan. Hij loste geen hotelproblemen meer op voor Hans in Rio de Janeiro maar stelde vragen waardoor Hans zelf tot een eenvoudige oplossing kwam.

Het duurde niet lang of de kwaliteit eenvoud verspreidde zich door het bedrijf. Die eenvoud had bovendien een kleur: doe het gewoon op de manier die jou goed lijkt. Jurre wakkerde het zelfvertrouwen in zijn mensen aan en liet ze groeien.

Je talent is bedoeld voor de ander, niet alleen voor zijn of haar onderwerpen.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *