Blogs

Talentvakantie

De beste randvoorwaarde om talent aan te zetten, is het uit te zetten. Afwisseling doet een mens goed.

Vorige week was ik in gesprek met een klant over, hoe kan het ook anders, corona. Ze baalde ervan dat de meivakantie niet doorging. En dat frappeerde me. Want ze associeerde ‘vakantie’ met erop uit trekken met het hele gezin. Hoe gezellig dat ook is, het is niet de essentie. Vakantie betekent dat je even niets hoeft. Dat je mag ontspannen, mag genieten, mag rusten. Hierbij drie tips voor een alternatieve talentvakantie:

  • Ga een dagje alleen. ‘Niets hoeven’, echt niets hoeven is alleen mogelijk als je alleen bent. Als je in je uppie een dag in een natuurhuisje boekt hoef je niet af te spreken hoe laat je ’s ochtends opstaat, niet na te denken over een beetje fatsoenlijke kledij, niet verplicht te praten, niet te overleggen naar welke radiozender je luistert. Je hoeft alleen dat te doen waar je zin in hebt. Ont-spannend.
  • Ga een dagje met z’n tweeën. Kinderen, vrienden en familie zijn fantastisch! Maar ben je dan niet de hele tijd bezig met hen? Nu grotere gezelschappen toch niet kunnen: wie is die ene persoon met wie jij het supergoed samen hebt? Je partner, je beste vriend, de lang niet geziene kennis waar je een klik mee hebt. Nodig hem of haar uit voor een lange wandeling. 1,5 meterpolders genoeg. Maak jezelf eigenaar van jullie dagje en maak er iets bijzonders van.
  • Label je dagen. Wat wrevel opwekt, is halfslachtig een dag doorkomen. Een beetje kletsen, een beetje werken, een beetje in de zon zitten. Hoe het mij dan vergaat: als ik zit te kletsen, denk ik aan werk. Als ik werk, denk ik aan de zon. Als ik in de zon zit, denk ik aan werk. De kunst is om een dag scherp te labelen: zo’n dag wordt het. Kies je dan voor kletsen, dan gaat het ergens over en geniet je ervan. Kies je dan voor werken, dan weet je gezin waar het aan toe is en is jouw schuldgevoel weg. Kies je voor de zon, dan voel je de aangename warmte beter.

Veel plezier in deze corona-meivakantie. Voed je talent!

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *