Blogs

Planten

In november vorig jaar kreeg Piet Oudolf de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Daar was hij zelf verbaasd over, want hij werkt als tuinontwerper. Echter, het verhaal van zijn loopbaan maakt duidelijk hoe hij tot deze eervolle erkenning is gekomen. Het is een talentverhaal.

Oudolf vertelt hoe hij op jonge leeftijd niet de beoogde opvolger in het horeca familiebedrijf wilde worden. Hij koos ervoor allerlei baantjes te doen. Een daarvan was in een tuincentrum. En daar viel het kwartje. Hij zegt: ik was gek op planten, dat moet ergens diep in mij hebben gezeten. Een prachtige manier om het wezen van Talent uit te drukken.

Zijn passie voor planten bracht Oudolf op een weg die almaar verder ging. Zo vertelt hij dat hij op z’n 37e als vader van twee kleine kinderen de gok waagde en een eigen kwekerij begon. Niet zomaar een meer van hetzelfde kwekerij. Nee, het ging hem om het samenbrengen van planten tot een geheel in de tuin. Zijn tuinen begonnen op te vallen door hun natuurlijke wildheid in plaats van de keurige decoratieve ontwerpjes. Zijn plantenkennis en oog voor het tuinbeeld trokken internationale aandacht. Uiteindelijk heeft Oudolf zelfs de beplanting ontworpen voor de Gardens of Remembrance op de locatie van de Twin Towers in New York. En dat alles kwam voort uit het eenvoudige besef op jonge leeftijd: ik ben gek op planten.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *