Blogs

Omstandighedenloos

Je talent is jouw unieke ‘hoe’, dat je meeneemt naar elk ‘wat’. Eerst jij, dan de omstandigheden. Zo is het een bron van autonomie.

In een team ben ik een stapje verder gegaan. Vanuit ieders talentwoord gingen we op zoek naar ieders unieke stijlkenmerk dat echt effect sorteert. Een instrument vanuit je talent dat alleen je aanwezigheid vraagt en dus in alle omstandigheden, in alle media bruikbaar is. Met als criterium voor het effect: dat de ander er door wordt geraakt.

Ieder gaf een presentatie van 7 minuten over zijn of haar passie. Daarbij was de opdracht in de presentatievorm zo eigen mogelijk te zijn. De andere teamleden gaven gedetailleerd feedback over het moment dat ze werden geraakt. Dit vormde het sleuteltje tot deze stijlkenmerken:

  • Flerick: de levendige anekdote waarin ik een beetje relativeer door te overdrijven.
  • Joost: de prikkelende vraag waarin ik een tegenstelling gebruik om energie op te wekken.
  • Sharinda: de vertelling uit de losse pols van wat boven komt drijven, waardoor ik de ander ontwapen.

Zo kan iedereen zijn concrete eigenheid vinden. Bruikbaar voor medewerkers die in het werkoverleg op maandagochtend nooit goed weten hoe ze het rondje ‘nieuws-van-de-velden’ of de rondvraag moeten inkleden. Bruikbaar voor de vertegenwoordiger op de weg die de verkooptechniek-van-de-training niet zo ligt. Bruikbaar voor elke hotelbediende die vriendelijk wil zijn zonder cosmetisch te zijn.

Je talent is je wezen dat in alles zit. Dit stijlkenmerk is een uiting hiervan. Een ingenieuze combinatie van je taal, je mimiek, je handgebaren, je ademhaling, je oogopslag, je intonatie, je houding.

Het beste van jezelf is nooit een standaard.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *