Blogs

Nieuw talent?

Zodra je je talent in één woord vindt, is dat een moment om te onthouden. Het ongeloof dat het mogelijk is om je volle vermogen zo samen te vatten, maakt plaats voor het gevoel dat allerlei puzzelstukjes uit je leven op zijn plaats vallen. ‘Ah, dat doe ik dus altijd!’

Het vinden van dat ene woord is echter het begin, niet het sluitstuk van een ontdekkingsreis naar hoe je precies in elkaar zit. Het woord is de toegangspoort tot verdieping en alsmaar meer zelfkennis. Het maakt je bewust van het feit hoe bijzonder je bent, en daar wil je meer van weten. Wat exact doe ik dat voor mij vanzelfsprekend is maar voor een ander uiterst opmerkelijk? Onder welke omstandigheden ben ik echt in mijn element? Hoe reageer ik precies in diverse situaties? Waarin zit mijn echte kunde en plezier? Waar valt steeds mijn oog op dat beter kan? Wat gaat mij moeiteloos af?

Het is een enorme verrijking om aan de hand van de gebeurtenissen in je werk en in je leven, jezelf zo goed te leren kennen. Dat kan er zelfs toe leiden dat je in de loop der tijd een beter woord vindt voor je talent. Let wel, een beter woord, niet een ander. In alle gevallen waarin ik dit meemaakte, koos de eigenaar een woord dat specifieker was dan het vorige. ‘Enthousiasmeren’ werd ‘in beweging krijgen’, ‘inventief zijn’ werd ‘opwaarderen’ en ‘verhelderen’ werd ‘duiden’. Groeiende zelfkennis kun je bevestigen met een woord dat unieker, nóg eigener is. Prachtig!

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *