Blogs

Kracht van buiten

Kun je iemand anders veranderen? Ja.
Het antwoord in de boeken is echter: nee. ‘Ja’, lijkt bovendien ook in tegenspraak met ons eigen talentwerk waarin eigenheid en autonomie zo centraal staan.

Toch zag ik deze week kleine wondertjes gebeuren in een oefening waarbij ieder teamlid een collega een duwtje in de rug mocht geven. Ieder verzon een opdracht voor een ander om iets nieuws te gaan doen dat bijdroeg aan het teamdoel. De ontvanger groeide ervan, won enorm aan zelfvertrouwen. Wat zijn sleutels voor deze positieve impact op de groei van iemand anders?

  • Begin met heel goed kijken. Het is een prachtige werkopvatting om altijd méér in de ander te willen zien dan zijzelf. Ga, als houding, voor het potentieel van de ander. Zoek dan een opdracht die daarop aansluit, net uit de comfort zone van iemands draken maar spot on op het talent.
  • Sta open voor het tegengeluid. Ook al kijk je goed, dat wil niet zeggen dat je alles ziet. De ander weet natuurlijk veel van zichzelf. Luister dus goed, ook tussen de regels door.
  • Voer kort een zoekend gesprek. Hoor je een reactie vanuit een min-min draak (onzekerheid, verlegen), dring dan aanmoedigend aan. Hoor je een reactie vanuit een plus-plus draak (irritatie, eigenwijs), dring dan zachtjes aan. Hoor je een reactie met een omgevingsargument (‘ik weet niet of die en die wel zal meewerken?’), dring dan meedenkend aan.

Kortom: dring altijd aan! Maar nooit meer dan drie keer. Daarin schuilt je respect voor de ander. Zo’n ‘duwtje-in-de-rug gesprek’ hoeft daarom ook niet meer dan 15 minuten te duren.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *