Blogs

Je kan alles

Wanneer kan je iets?

  1. Kan jij e-mailen? Kan jij vergaderen?
    Je antwoord is hoogstwaarschijnlijk ja.
  2. Kan jij een presentatie geven? Kan jij een vergadering voorzitten?
    Hierop zal het antwoord al verschillen per persoon.
  3. Kan jij een boek schrijven? Kan jij een bedrijf opbouwen?
    De kans dat je antwoord nee is, neemt toe.

Daar waar je even over je antwoord twijfelde, doe je jezelf tekort. Want dit zijn allemaal activiteiten zonder vergelijking (ook, of juist, een onderscheidend bedrijf opbouwen). Dus je kan ze ook allemaal. Niet alleen de activiteiten bij het eerste punt.

Het punt is dat wij ons antwoord op ‘kan ik het?’ verbinden aan een specifieke activiteit. Echter, er is een ‘kunnen’ dat je altijd kan, ongeacht de activiteit. Natuurlijk, je talent.

Wie vanuit zijn talent e-mailt, e-mailt beter. Wie vanuit zijn talent vergadert, vergadert beter. Wie voor het eerst een vergadering voor gaat zitten, doet dat het beste vanuit zijn talent. Iedereen die een bedrijf start, doet dat het beste vanuit zijn unieke talent.

Je talent is je ‘hoe’ dat je meeneemt naar elk ‘wat’. Hoe beter je je talent leert kennen, hoe meer het als aanknopingspunt kan dienen. Begin met je talent-in-1-woord en verzamel in de loop van de tijd specifieke eigenschappen ervan. Verschillende kantjes. Maak je talentprofiel compleet door goed op te letten wat je exact doet, als je iets vanuit je talent doet.

Zodra je vertrouwt op jouw manier, kan je alles. En kan je beter wat je al kan. Word wereldkampioen in jezelf.

PS: Kun je en kan je zijn alle twee goed Nederlands. Kunnen klinkt iets formeler en dus iets moeilijker. Vandaar, je hoeft iets niet formeel te kunnen voor je het kan.

 

 

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *