Blogs

Elke dag een beetje held

Op een dag vroeg één van mijn kinderen aan Carla, mijn vrouw: ‘waarom ben je eigenlijk ooit met papa getrouwd’. Haar antwoord trof me: ‘vanwege zijn moed’. Zo had ik niet direct naar mezelf gekeken.
Mijn talent is Verhelderen, met als deel daarvan een grote liefde voor kennis en duiding. Dus deze opmerking heeft me maanden bezig gehouden. Hoe kon het dat ik mezelf niet als moedig had gezien, en Carla wel. Mijn uiteindelijke inzicht:

Verhoog je frequentie, verlaag je impact

Moed is als je tegen iets opziet maar het toch doet. Hoe groter het is waar je tegen opziet, hoe meer moed je moet verzamelen. Dus…maak waar je tegen opziet, klein.

Dát doet ik van nature. Het is mijn manier om grote besluiten te nemen, om spannende doelen te halen: ik werk er letterlijk dagelijks aan. Elke dag een klein beetje uit je comfortzone, verlaagt het risico van die ene keer. En omdat je het elke dag doet, is na enige tijd de totale impact toch heel groot. Mits je natuurlijk je moed gebruikt voor besluiten en handelingen in steeds dezelfde richting, één doel.

Een paar jaar later las ik over agile. Meer in het bijzonder maakte ik kennis met Scrum, een techniek voor softwareontwikkeling die ik bij de IT-afdeling van een klant aantrof. Kenmerkend: schets een grof einddoel en werk daar in korte cycli naar toe waarbij je steeds een klein deeltje oplevert én nadrukkelijk leert. Een volstrekt andere manier dan een uitvoerig plan maken zoals we dat allemaal in de ‘oude’ bedrijfskunde leerden en dan het ‘in één keer’ goed uitvoeren. Agile werkt met het experiment, niet het plan, als gids.

Zo kun je ook kijken naar talentontwikkeling, voor jezelf of als team. Een grof einddoel, gekoppeld aan een einddatum en dan heel vaak iets nieuws doen in die richting. Voorbeeld?

Een team wil in 2015 leren ‘van buiten naar binnen te werken’. Elke week kiezen ze een concrete activiteit die hierop aansluit. De ene keer belt iedereen een klant, de andere keer nodigen ze een leverancier uit, weer een andere keer geven ze elkaar feedback. Allemaal kleine, sprankelende acties die ieder op zijn eigen talentmanier doet en die veel plezier geven. Na een jaar hebben ze het zo vaak gedaan, dat ze niet beter meer weten. Onbewust bekwaam via een hele fijne route.

Je talent heb je altijd, zoek er veel nieuwe situaties voor op en bereik ongedachte doelen.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *